Fånga flugor

 

Pang, pang, PANG …! där fick jag dig! Dessa enstaka ord upprepades gång på gång. Rösterna kom inifrån änkans trädgård Det lät som om det var någon mer än änkan som talade. Vad var det för något som hon sysslade med? Vad pågick där? tänkte den pensionerade Helmer Fredriksson, som bodde granne med Anna Aronsson i det lilla vita huset. Han hörde rösterna nu när han kom tillbaks till sitt hus efter sin eftermiddagspromenad.

– Jag får göra mig ett ärende in till Anna Aronsson och höra vad det är hon sysslar med, sa han till sin katt som hette Snoddas.  Ska du följa med, undrade han, och klappade katten försiktigt.

Han traskade in genom Annas grind, tätt följd av Snoddas. Han hörde att rösterna kom från baksidan av huset, så han svängde runt hörnet och stannade till en stund, när han fick se henne och en liten pojke. – Hon satt på en trädgårdsstol och bredvid i gräset satt en grabb i sjuårs-åldern, men vad höll de på med? Jagade de syner eller vad hade de för sig? PANG …! P ANG! – Han ropade:

– Hallå! Vad i all världens dagar håller herrskapet på med?

PANG. PANG!

– Så bra att du kommer Helmer. Kom och hjälp till att fånga insekter! Pang!

– Fånga insekter … Vad är det för ny sysselsättning, undrade Helmer.

PANG, pang, PAANGGG! Där small det rejält.

Helmer tog med sig en stol från trädgårdsmöblerna och placerade den vid de energiska insektsfångande människorna. 

– Du förstår Helmer, att Tony, min systerdotters pojke fick löfte av mig att lämna sina guldfiskar här i min damm under sommaren, för de åker till Tyskland. De kommer att vara borta hela sommaren och de kan ju inte ta dessa småttingar med sig.

– Nä, kan jag väl gott förstå, men varför sitter ni och slår insekter åt dem? undrade han. – Bättre mat finns väl nu för tiden? sa Helmer och såg road ut, eller ska de absolut ha färskvara?

– Nej, då inte så inte … Det blev något konstigt på bussen … Tony tappade deras burk med mat och … – Ja, det förstår du nog själv hur det såg ut där burken hamnade. Locket for givetvis upp och den rullade iväg under stolarna och in bland folks fötter … alltmedan fiskfödan trillade ur alltefter den rullade – och fiskmat är ju nästan bara som ett pulver. PANG!

– Jaaha … och?

– Jamen, ä ju söndag idag, vet Ni farbror, sa Tony. Affärn´, ja den ä ju inte öppen då!

– Nä, det är den ju kanske inte, men hur …?

– Ja, du undrar kanske om vi ska sitta här hela natten? fyllde Anna i och log mot Helmer.

PANG. Pang!

– Om farbror krossar nåra stora fän´ och vi hjälps åt, så tror jag att de snart ä mätta, sa Tony. Sen sover de ända tills i morgon bittida, och vi kan gå in och äta glass, fortfor han.

JUST det! sa Anna och räckte Helmer en röd flugsmälla. Du får glass som belöning du också Helmer, skrattade Anna.

 

Godnatt!  FARMORS Saga. 14 Flugfångst.

© Ingbritt Wik